Dienstag, 24. Dezember 2013

Písničky zadarmo pod stromeček


Před dvěma roky jsem tu založil vánoční tradici dárečků ve formě vybraných odkazů na hudbu, která je zdarma ke stažení. Přijde mi, že legálně, zdarma a bez dodatečných závazků se dá na internetu stáhnout stále méně hudby od těch známějších jmen. Tam, kde před rokem býval download na jeden klik, je letos jen stream nebo nutnost udělit "like" na Facebooku. Přesto jsem našel odkazy na dvě písně, které mě v průběhu tohoto roku chytily za slechy. Stačí na odkazy kliknout pravým myšítkem a zvolit "Uložit odkaz jako...".

Mudhoney na své letošní desce rozhodně nešetřili humorem a v případě jejich písně I Like it Small navodí potutelný úsměv už jen ten název. Vyplatí se sledovat text, ale kdo chce jen máchat hlavou a skandovat ta čtyři slova z refrénu, užije si taky dosyta. Jde o rozháranou punkovinu, která velice přesně následuje stopy Iggyho & The Stooges.

A pokud by vám Mudhoney připadali vhodnější na silvestrovskou party než na Vánoce, potom samozřejmě málokteré hudební odvětví je vánočnější než extrémní metal. Deafheaven po vydání letošního alba Sunbather značně zahýbali světem a teď na jejich adresu padají výroky o nejlepším metalovém albu tohoto roku. Tyto pocty jim skládáme především my, kteří jinak posloucháme hlavně The Pains of Being Pure at Heart, ale i tak jejich novému dílku kvality asi nikdo neupře. Odkaz na jejich desetiminutovou věc Dreamhouse vede na Pitchfork, protože tam se právě tento nářez umístil jako devátá nejlepší skladba roku. O jednu příčku za Get Lucky od Daft Punk a Pharrella Williamse.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen