Montag, 3. Oktober 2016

Tři aktuální songy sahající od Detroitu až po Dolní Věstonice


Poslední dobou to u mě na blogu vypadalo hlavně jako nostalgické lovení vzpomínek. V rámci boje o zachování vlastní relevance ale dnes přicházím s článkem o hudbě, která je aktuální. Tyhle tři skladby jsou u nás doma v posledních týdnech slyšet nejčastěji:

Protomartyr - Born To Be Wine - Protomartyr přicházejí v přestávce mezi alby se skvělou peckou, která nejspíš naznačuje jejich probíhající posun k vazbeným a skřípajícím kytarám. Protomartyr měli většinou zvuk krutě srovnaný, na novém singlu však nastává v kytarách takový bordel, při němž všichni hudební publicisté automaticky sahají k přirovnání k The Jesus and Mary Chain. Píseň "Born To Be Wine" je součástí letošní singlové kolekce Adult Swim. Když se zorientujete v poněkud složitějším rozhraní na jejich webu, najdete tam i spoustu další skvělé hudby a vše je to jako každý rok ke stažení zdarma.

ASAP Jarda - Dirty Morava - Třeba je to všechno jen vtip, ale ASAP Jarda a jeho kolegové z kolektivu Opak Dissu letos jedou jako draci a každý týden přijdou s novým dobrým trackem. Je slyšet aktuální trapový zvuk (v souladu s tím, co jsem psal o stylové proměně hiphopu v minulém příspěvku), Jardův rap plyne navzdory parodicky skuhravému výrazu vlastně celkem profesionálně a není nouze o bezvadné hlášky. Na Moravě mají možná legraci z nás Pražáků, na druhou stranu mě zase hřejí Jardovy buranské rýmy typu "nasedám na fichtla a udělám drifta." Kdysi jsem ostatně taky natočil cosi na podobné téma.

Gucci Mane feat. Kanye West - Pussy Print - V tomto případě jde hlavně o parádní, paranoidně utlumený beat z dílny nadaného producenta Mike Will Made It. Oba rappeři klasicky jedou svůj standard na téma peníze, prachy a dolary, část pozornosti na sebe strhává i samotný název tohoto tracku, nic z toho by však nestačilo bez výborného Mikeova podmazu. Je v tom atmosféra, je v tom šílenství, jsou v tom konec konců i ty kupy bankovek.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen