Samstag, 24. September 2016

Co dělají dnes: Turntablism


Kdysi jsem býval velkým příznivcem turntablismu, čili scratchování desek, čili dýdžejské zručnosti za gramofony. Pokud stále nevíte, o co jde, pomůže třeba toto archivní video.

Na přelomu století byl ještě turntablism přirozenou součástí hiphopu, podobně jako třeba breakdance. Soutěže v turntablismu byly součástí hiphopových akcí a scratchované samply byly základem velkých rapových hitů. Do důsledku to dotáhli hvězdní Beastie Boys, kteří v jednom svém klipu rapovali jen a pouze do scratchů svého dýdžeje Mixmaster Mikea. (Pozn.: Videoklip pochází z roku 1999, Youtube jej datuje chybně).

Turntablismus mi byl vždy sympatický svou snahou o preciznost, pečlivou přípravu a virtuozitu, zatímco rapování jako takové nebylo nikdy o moc víc než jen povídání do rytmu. Tato hudebně-atletická disciplína se nikdy nedočkala masového ohlasu, v Čechách její vrchol nastal v roce 2005, kdy se v Praze konalo světové mistrovství v turntablismu ITF za účasti velkých zahraničních hvězd (počet návštěvníků: přibližně 700 lidí).

Přirozený vývoj hiphopu se však od té doby vydal směrem k syntezátorům a vokodérům a v dnešní hudbě už prakticky žádné scratche neuslyšíte. Turntablismus nejspíš v západním světě ještě do jisté míry přežívá (soudě podle existence nových záznamů na Youtube), dnes už samozřejmě za propojení gramofonů s počítačem, u nás však prakticky vymřel. Odhaduji, že ani velmi důkladná rešerše by neodhalila jedinou turntablistickou akci, která by se v ČR během této dekády konala. Jde o hlubokou minulost, o čemž vypovídá i to, že záznamy z turntablistických akcí podobné tomu z mého prvního odkazu mám všechny na videokazetách.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen