Montag, 25. März 2013

House of Cards: Kevin Spacey rozehrává vysokou hru v novém politickém seriálu



Významný politik v americkém Kongresu Francis Underwood (Kevin Spacey), který právě dotáhl do cíle vítěznou prezidentskou kampaň, se dozvídá, že nedostane slíbené místo v nové vládě. Začíná osnovat plán na krutou pomstu.

I v seriálové tvorbě se časy mění. Zatímco kdysi celá rodina netrpělivě odpočítávala dny, hodiny a minuty do okamžiku, než se Jiřina Švorcová znovu na obrazovce objeví za pultem, nový seriál House of Cards (Domek z karet) je dostupný kdykoliv a kdekoliv. Byl natočen exkluzivně pro placenou internetovou službu Netflix, všechny díly byly zveřejněny najednou a režijního dohledu nad Kevinem Spaceym se ujal neméně hvězdný David Fincher.

Lidé ve Fincherových dílech bývají z trochu jiného těsta než já a vy a také kongresman Underwood je krutou šelmou odhodlaně běžící za svým cílem. Podobně jako Mark Zuckerberg z filmu The Social Network, Tyler Durden z Klubu rváčů nebo Lisbeth Salanderová z Mužů, kteří nenávidí ženy, i Underwood je natolik odevzdán své práci, že ani ve volném čase nevytváří žádné vztahy kromě těch, které mu pomohou v kariéře. Na rozdíl od tří výše zmíněných psychopatů je Underwood ženatý, ovšem rozhovory s jeho manželkou připomínají spíš válečnou poradu nebo motivační proslov kouče před sportovním utkáním.

Kevin Spacey se už několikrát v roli tvrdých a trochu nenormálních profesionálů osvědčil a i tentokrát mu role padne jako ulitá. Když zrovna neřve na podřízené nebo nechodí na utajené schůzky, najde si čas i na nenápadný odkaz na svou nedávnou roli v Šéfech na zabití nebo na pronášení sarkastických hlášek směrem k divákům (“Power is a lot like real estate. It’s all about location, location, location“).

První díl Domku z karet, který jsem zatím viděl, dopadl velice dobře. Zatím v něm ještě nebyly vidět žádné karety ani jiné želvy, ale věřím, že to ještě přijde :-) Některé aspekty americké politické praxe nebudou českým divákům úplně srozumitelné, přesto je i tak možné si nové Fincherovo dílo užít. Z mého osobního pohledu si ještě musím rozmyslet, jestli chci trávit čas sledováním osudů někoho tak zvráceného jako Francis Underwood, ale všem milovníkům politických dramat mohu tento seriál jen doporučit. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen