Sonntag, 6. Januar 2013

Doc Alliance – Tuny světových dokumentů takřka za hubičku



Webová stránka Doc Alliance (někteří si ji pamatují ještě pod názvem Doc Air) je pěkným příkladem českého nápadu, který se prosadil i za hranice. Společný panevropský projekt šestice filmových festivalů zaměřených na dokumentární filmy přitom začal v pražském baráku, kam jsem (nic netuše) půl roku docházel na lekce němčiny :-)

Doc Alliance nabízí ke streamu či stažení filmové dokumenty a je jen na vás, jestli si zvolíte krátké filmy, nebo celovečerní bijáky, filmy zadara, nebo za pár euro, studentská cvičení z Vachkovy dílny na FAMU, nebo vyzrálá díla zkušených filmařů. Místní videotékou se dá procházet celé hodiny, já jsem pro vás vybral tři filmy, které stojí za to a navíc se za jejich puštění nevybírá ani cent.

Viktor – homo triumphalis (19 minut) – Dechberoucí portrét slovenského vrcholového manažera „letadlové“ firmy. Smělý kapitalista oprávněně hrdý na plody své neúnavné práce, nebo tupý nafoukaný rozhoň, který se ve společnosti podobných materialistických blbečků nechá vzývat jako nový Rockefeller? Bé je správně a je neuvěřitelné to sledovat.

Trochu já (16 minut) – Život členky německé teenagerské formace Etwas poté, co skončily koncerty, autogramiády a sláva. Osamění, krize osobnosti, rozčarování, trocha emo stylizace a obyčejná každodennost výborně zachycená německým režisérem Konradem Kästnerem.

Kdo chce zabít Ashley? (20 minut) – Lehce nezvládnutá studentská sonda do českého pornoprůmyslu. Film, který si matně pamatuju z jednoho z minulých FAMUfestů, neříká nic objevného, ale obsahuje velice zábavnou scénu, kdy Robert Rosenberg dostane svým šviháckým šarmem nezkušenou členku filmového štábu do kolen a málem si s ní domluví dostaveníčko před kamerou.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen