Dienstag, 4. Dezember 2012

Movieurope - výprodej skandinávské kinematografie



Movieurope je online půjčovna převážně skandinávských filmů. Zaplatíte paušál šest euro a můžete se celý měsíc dívat na libovolný počet filmů z vámi zvolené země. Zdaleka největší výběr je na Movieurope mezi dánskými filmy, pro svůj test jsem tedy zvolil Dánsko.

Předností Movieurope je, že to funguje a to za zanedbatelný peníz. Filmy se legálně streamují podobně jako z Youtube, jen v mnohem vyšší kvalitě. Bližší pohled však nasvědčuje tomu, že tato služba byla zpřístupněna ještě nedokončená a od té doby se jí nikdo nezabýval. Prohledávání filmotéky je z pohledu uživatele velmi nepohodlné. Můžete zapomenout na kategorie, významové štítky nebo fungující vyhledávání - musíte klikat na jeden film za druhým, abyste zjistili, který asi bude podle vašeho gusta. V popisech u některých filmů jsou chyby (popis hovoří o jiném filmu, údaje o jazykové verzi nesouhlasí) a titulky uvnitř filmů vyvedené v bílé barvě nejsou čitelné, kdykoliv se děj odehrává během slunečného dne / na pláži / na sněhu / při atomovém výbuchu.

Největším mínusem Movieurope je nabídka filmů. Najdete zde sice většinu filmů od Larse von Triera a Italštinu pro začátečníky, jinak ovšem můžete na filmové hity zapomenout. Trháky jako Ať vejde ten pravý, trilogii Milénium nebo Láska je láska tu chybí, stejně jako jakýkoliv snímek mladší než čtyři roky. Tvůrci Movieurope se dušují, že budou každý měsíc přidávat nové filmy, jejich databáze spíš vypadá na to, jako by o tento projekt ztratili zájem už na začátku této dekády.

Přes to všechno ale šest euro není mnoho, a pokud víte, co máte hledat, si tu dobré filmy přece jen najdete. Vedle kusů od Larse von Triera doporučuji i animovaný film pro dospělé Princess, který má na svědomí Anders Morgenthaler z mé oblíbené dvojice humoristů Wulffmorgenthaler. O humor však v tomto případě nejde, film pojednává o pomstě bývalého kazatele za smrt jeho sestry, pornoherečky.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen