Freitag, 21. Oktober 2011

100 rad, jak obejít zákon


Poslední dobou se příliš často dostávám do diskuzí o tom, jak se „ubránit před zvůlí státu.“ Nemusím proto ani navštěvovat squaty nebo freetekno party, stačí třeba jít s lidmi na oběd a někdo to téma otevře.

„Když ti daj policajti lístek za stěrač, tak to vůbec neřeš. Prostě’s ho tam neměl. Zafoukal vítr a kdo ti co dokáže? Jinak pořád ještě platí osoba blízká. Když už tě maj na koberečku, tak jsi neřídil ty, ale osoba blízká a jakýpak copak. A když máš flastrů víc, tak je s nima neřeš. Teď si tě předvolali pro todle, tak ať si tě za ten druhej škraloup předvolaj znova, to bude chtít dalších pár razítek, vono to třeba zatím vyšumí...“

Samozřejmě se takové rady hojně šíří i hromadnými maily, protože je přece v zájmu každého mého známého, aby se dozvěděl, že když mu nebudou chtít zkolaudovat dům kvůli chybějícím oknům, může se odvolat na to, že naši poslanci ještě nestihli implementovat nařízení EU č. XYZ o všeobčanské okenatosti, proto je tato stížnost bezpředmětná. A radám, jak zavřít pusu pracovníkům státní správy se věnuje i nejeden web, jejichž články se při kontaktu se státním orgánem údajně stačí jen naučit nazpaměť. Takže pokud vám stát neschválí adopci dítěte, protože jste třikrát trestaný narkoman bez trvalého bydliště, půjdete jim ocitovat mezistátní dohodu z roku 1924, ve které někdo, kdo hodně sedí u počítače, našel nějakou díru, a máte vyhráno.

Na internetu se pro státní byrokraty, které je třeba přechytračit, vžil pojem „zmrdi“ (vážně). Nejsou ale zmrdi spíš ti, kteří porušují zákony a pak kolem sebe roztrubují cestičky, jak to udělat, aby nepřišel zasloužený trest? Nemohli by nejdřív třeba přestat překračovat povolenou rychlost a parkovat na invalidech?

1 Kommentar:

  1. Také zapomínáš na "ovčany". ;-) Existují tady vpodstatě pouze tři kategorie -> Chytří nadlidé bojující se vším tím zmrdstvem, zmrdstvo, a pak (stejně) opovrhovaná většina nebohých ovčanů...

    AntwortenLöschen