Dienstag, 24. Mai 2016

Ostrov v bodě Nemo, na nějž se vejdou celé dějiny západní literatury


Francouzský autor Jean-Marie Blas de Roblés pojal svůj nejnovější svěží román Ostrov v bodě Nemo vskutku bohatě. Čeká nás poutavý dobrodružný příběh, společenská kritika i exkurz do historie produkce kubánských doutníků. Postmodernou a intertextualitou je tato kniha nasáklá jak houba, těžko najít stránku neobsahující odkaz na nějaké známé dílo.

Zatímco sledujeme peripetie ve francouzské montovně elektronických čteček řízené bezskrupulózním čínským investorem, paralelně se odvíjí steampunkový příběh, který jako by se náhodně poskládal uvnitř virem napadené čtečky z příběhů Sherlocka Holmese, Philease Fogga, kapitána Achaba, Robinsona Crusoe i kapitána Nema. V knize se tedy střídá až přepjatě barvitá honba za diamantem kolem celého světa jakožto hold fantazii literatury s příběhem čínského byznysmena Wanga a jeho zaměstnanců skloněných nad výrobou vynálezu, jež navždy změnil způsob, jakým knihy čteme.

Autor nakonec všechny příběhové linky více, či spíše méně funkčním způsobem propojí a přidá skrze své postavy několik podnětných úvah o síle čtení, které dokáže rozšířit lidem obzory, zasít v nich ideje nebo je prostě jen přivést k údivu. Ostrov v bodě Nemo je výrazem lásky k literatuře, ať už jde o klasické čítankové autory nebo o dobrodružné sešitky plné zločinů, exotiky a napětí.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen