Donnerstag, 24. Juli 2014

Glosa na obranu muže, který tvrdí, že po míru mezi národy je vám velký kulový


Britský zpěvák Morrissey vydal své již desáté album nazvané „World peace is none of your business.“ Bez zajímavosti jistě není, že se tak stalo 15. července, tedy na můj svátek. Mnozí kritici se pozastavují nad tím, jak zatrpklé a útočné jsou nyní Morrisseyho písňové texty a někteří na základě toho dokonce snižují hodnocení celé desky.

Skutečně, Morrissey v průběhu dvanácti nových skladeb stihne postupně urazit západní politický systém, vzdělávací systém, muže, ženy, děti, toreadory, všechny, kteří znečišťují životní prostředí a kteří jedí maso. Ovšem z čeho plyne to překvapení? Málokdo by měl být zaskočen, když nalezne nepokrytě ostrá vyjádření u muže, pro nějž „neexistuje rozdíl mezi konzumací masa a przněním dětí.“ A stěží můžeme mizantropii, nerudnost a přehnané paušalizování brát jako novinku u autora, který už před deseti lety zpíval „How can anybody say they know how I feel, when they are they and only I am I?“

Já jsem si sice ve své recenzi na předchozí Morrisseyho album pro E15 také všiml posunu tímto směrem, ovšem zároveň považuji jeho směs popových melodií a textů sestávajících se z arogantních aforizmů za jednu z jeho největších předností. Důkazem je třeba už první skladba nového alba, v níž se ostatně dozvíte, že ani s tím heslem, které jsem si dnes dal do titulku dnešního příspěvku, to nebude tak jednoznačné.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen