Montag, 25. Februar 2013

Televizní mini-série Black Mirror se dočkala dalších dílů



Ve vysílání britské televize Channel 4 tento měsíc figuruje nová trojice dílů úžasné dystopické série Black Mirror. Už se nemůžu dočkat, až to uvidím!

Varování před moderní technologií, která se obrátí proti člověku, to je nejčastější motiv v žánru sci-fi už více než sto let. Jde spíš o to, jak bezvadně se tohoto tématu tvůrčí tým zhostil ve třech samostatných dílech, které spolu tvoří první sérii Black Mirror. U nás byla tato série k vidění mimo jiné v rámci Fresh Film Festu, o co v ní šlo?

V prvním díle se na YouTube objeví hrozba teroristy/únosce, který požaduje, aby britský ministerský předseda v přímém přenosu, ehm, pomiloval prase. Díky sociálním sítím se o tomto zvláštním požadavku ihned dozví celý národ, který lační po informacích, sdílí reakce a sleduje vývoj aféry v reálném čase.

Ve dvojce sledujeme společnost, v níž lidé žijí sami ve svých buňkách nepřetržitě bombardováni reklamami, videohrami a talentovými soutěžemi. Na živobytí si vydělávají každodenním dřením na rotopedu a sní o tom, že si vydělají na vstupenku na pódium talentové show, stanou se hvězdou a už nikdy nebudou muset dřít.

V třetím díle první série sledujeme lidi osazené implantátem, který nahrává a uchovává všechno, co kdy zažili. Na první pohled pěkná možnost kdykoliv si znovu přehrát, zpomalit či zazoomovat cokoliv ze svého života ve skutečnosti přinese zhoubu žárlivému a umanutému zbohatlíkovi.

První sezóna Black Mirror byla zpracována do moderního britského stylu, nad kterým jsme mohli žasnout již v seriálech Misfits a Sherlock. Pokud přistoupíte na mírnou metaforu, v Black Mirror se zatím neobjevilo nic, co bychom mohli považovat za nemožné, a tak se dokonce zdráhám označit seriál za sci-fi. Tvůrcům se naopak podařilo velmi výstižně vykreslit společnost neustále hledající rozptýlení a efektní zábavu a preferující virtuální vztahy nad skutečnými. Zejména mezi epizodními postavami v prvním a druhém díle najdeme desítky cenných momentů, které geniálně charakterizují myšlení, motivy a tužby současných lidí. Snad bude mít Charlie Brooker a jeho tým i ve druhé sezóně stejně šťastnou ruku.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen