Montag, 26. Juli 2010

Citát týdne - Lidičky mají penízky


Domnívám se, že ke zdrobnělinám má většina z nás podobný vztah - jsou moc fajn, ale jen v rozumné míře. A rozumná koncentrace zdrobnělin v oficiální prohlášeních pro veřejnost by podle mě měla být nula. Tenhle text přináší plakát discoklubu Cool.na rozvěšený po autobusových zastávkách na Praze-Východ:

"Cool.na nikdy nechtěla za první 100vku lidiček žádné penízky, ale bylo nám řečeno, že musíme platit poplatek ze vstupného i z těch lidiček, co vstupné neplatí. Poplatek činí 8,- Kč na človíčka, takže první stovka lidiček platí 8,- Kč."

Dobře, chápeme, přišli lidičky z úřadečku a chtěli od klubíčku poplateček. Jakkoli se může zvolené řešení situace zdát ekonomicky nesmyslné (nebylo by lepší nechat vstup zdarma a zdražit Red Bull o korunu?), koho napadlo, že tu změnu teenageři přijmou líp, když se s nimi bude mluvit jako s malými dětmi?

Stejné téma dnes celkem vtipně řeší Marta Fenclová na iDnesu:

"Na maminkovských webech se mluví zcela jiným jazykem než tady na Zemi. Základem tohoto jazyka jsou zdrobněliny jako mrňousek, těhulka, bříško, bazárek, vitamínky... Postupem času zjistíte, že zdrobnit se dá v podstatě úplně všechno, včetně ozviček, dudlíčků, plíneček a prdýlek. Zvláštní kapitolu pak tvoří novotvary jako mimísek, mimoušek, nebo manža (manžel, pozn. překladatele)."

1 Kommentar:

  1. A proc uz rovnou nenapsali:
    "NiKdY NeChTeLa zA PrWnIiI 100wKu lIdIcZeK ZhAaAdNeEe pEnIiIzKy, Ae bYlO NaAaM RzEcZeNo, ZhE MuSiIiMe pLaTiT PoPlAtEk zE WsTuPnEeEhO I Z TeCh lIdIcZeK, cO WsTuPnEeE NePlAtIiI. pOpLaTeK CzInIiI 8,- KcZ Na cZlOwIiIcZkA, tAkZhE PrWnIiI StOwKa lIdIcZeK PlAtIiI 8,- KcZ."

    AntwortenLöschen